Calea potrivita

                            

Intotdeauna i-am intrebat pe cei pe care ii intervievam urmatoarele:  “Esti fericit cu ceea ce faci zi de zi in slujba sau profesia ta?  Daca ti s-ar oferi sansa unui nou inceput, ce ai face?”

Probabil multi dintre noi se gandesc la “calea potrivita” in slujba sau profesia lor. Cu siguranta este un subiect foarte la moda si des abordat in media. Dar hai sa ne punem toti urmatoarea intrebare: ce inseamna “calea potrivita” ?
 

Probabil ca acum cinci ani “calea potrivita” insemna cariera: sa ajungi cat mai aproape de varf in ierarhia corporatiei si un titlu rasunator pe cartea de vizita. Bineinteles ca acestea veneau la pachet cu bani multi si un stil de viata confortabil. In prezent, pentru foarte multi oameni semnificatia s-a schimbat fundamental; ceea ce multi cauta acum, in slujba sau profesie, este fericire, placere si satisfactie intelectuala.  Ar trebui ca succesul si “calea potrivita” sa contina toate aceste lucruri, dar rareori se intampla asa.
 

Eu am avut sansa unui nou inceput. In ultimii ani am fost fascinata de Asia si imi amintesc ca la un exercitiu de teambuilding care ne cerea sa ne imaginam biroul ideal mi-am imaginat ca acesta e in Asia. Urmarea fireasca a fost ca la inceputul lui 2013 am luat o hotarare curajoasa ( sau nebuneasca) si m-am mutat in Vietnam. La scurt timp dupa ce m-am mutat am citit pe coperta unei reviste pentru expati un tilu care suna cam asa: “Vietnam este taramul tuturor posibilitatilor”.  Atunci m-am gandit ca titlul se refera la ceva chestiuni economice, cel mai probabil la investitii straine. Dar oamenii pe care i-am intalnit au zambit si mi-au revelat adevaratul sens: Vietnam este locul unde oricine se poate reinventa. Nu am inteles semnificatia acestui lucru decat atunci cand am realizat ca EU sunt mai mult decat CV-ul meu – o insiruire de experiente trecute, activitati si certificari, si cand m-am eliberat de toate normele societatii din care provin si de propriile mele asteptari rigide. Dupa aceea, am intalnit oameni si situatii care au fost atrasi de parti diferite ale potentialului meu, de diverse capabilitati sau motivatii. Mi-au fost oferite alternative de drum, fiecare avand puterea de a se transforma intr-o “cale”.
 

A lucra ca si Executive Search Consultant pare a fi cu siguranta un bun pas in cariera. Presupune sa continui lucrurile de unde le-am lasat, probabil dintr-un rol cu mai multa responsabilitate si mai multa putere de decizie. De asemenea, vine la pachet cu bani, posibilitatea de a cunoaste oamenii de la varful lumii de afaceri din Vietnam, si cu rochii frumoase. Totusi, este cu adevarat o activitate care aduce satisfactie intelectuala? Mai mult, imi poate aduce fericire si placere veritabile?
 

A fi profesor de limba engleza pentru copii de gradinita este cu siguranta o activitate plina de placere, fericire si energie pozitiva. Dar poate fi asta o cariera? Pentru ca in mod sigur nu aduce bani.
 

Participarea intr-un program de cursuri pentru a deveni trainer si coach imi produce cu siguranta foarte multa satisfactie intelectuala. Consider de asemenea ca as face primii pasi catre o cariera interesanta care implica distractie si contributie catre alti oameni.  Dar educatia si noile inceputuri ca invatacel nu aduc bani pe termen scurt, ba mai mult, ii consuma.
 

Se pare ca nu pot face totul si nu pot avea totul. Va trebui sa aleg. Care ar trebui sa fie alegerea mea? Cel mai usor lucru ar fi sa ma las in voia sortii si sa astept ce mi se va da. Dar cred cu tarie ca inceputurile noi ar trebui onorate cu abordari noi. De aceea, voi privi inlauntrul meu si voi alege calea care ma va face cea mai fericita. Cine stie, poate voi gasi o solutie sa fac totul si sa am totul.
           
Voi ce spuneti despre asta?
           

V-ati gandit la ce anume va face fericiti? Sunteti pe calea potrivita? Si daca raspunsul este nu, care este calea potrivita si cum puteti ajunge acolo? 

Alina Musuroaea
Corespondentul nostru din Vietnam

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.