Ce trebuie sa includa un job description

Angajatorii sau recrutorii care vor sa atraga candidati si angajati care sa se potriveasca cu nevoile afacerii lor trebuie sa stie ca tot acest proces incepe cu realizarea unei descrieri a postului foarte buna.

Ce ar trebui sa includa un job description bine pus la punct? Desi angajatorii nu sunt obligati sa il conceapa, el ajuta la definirea rolului pe care viitorul angajat il va avea si la luarea unor decizii legate de contributia pe care noul venit o va avea pentru business.

Nu este deloc greu sa redactezi o fisa a postului, insa daca ea contine informatii irelevante sau incorecte va atrage candidati nepotriviti. Cel mai bine ar fi ca aceasta descriere sa fi simpla si concisa, astfel incat sa fie pe intelesul tuturor celor care ar vrea sa aplice pentru postul respectiv.

Denumirea postului

Pentru a nu lasa loc de ambiguitati in procesul de recrutare, denumirea jobului scos la concurs ar trebui sa fie cat mai clara si mai apropiata de responsabilitatile viitorului angajat. Denumirea care se regaseste in job description ii va permite candidatului sa isi faca o idee legata de sarcinile pe care pozitia respectiva le implica, dar si despre nivelul de experienta necesar pentru a o ocupa.

Denumirile pompoase, confuze sau cele care induc in eroare ar putea atrage aplicatii din partea unor candidati mult prea pregatiti sau mult prea slab pregatiti pentru a ocupa pozitia respectiva. Acest lucru nu va face decat sa iroseasca atat timpul candidatilor, cat si pec el al recrutorului. De preferat ar fi sa se foloseasca denumiri specifice domeniului in care este jobul, denumiri usor de recunoscut de catre cei care stiu despre ce este vorba.

Rolul si sarcinile jobului

Un job description trebuie sa contina detalii despre ceea ce candidatul care va fi ales va fi nevoit sa faca zi de zi la munca. Acest lucru ii va ajuta pe candidati sa decida daca au pregatirea si abilitatile necesare pentru a duce la bun sfarsit sarcinile zilnice. Daca pe langa sarcinile obisnuite viitorul angajat va trebui sa faca si alte lucruri, ar fi bine ca acestea sa fie mentionate in descrierea fisei postului. Totodata, ar fi de preferat ca viitorul angajat sa stie daca va avea sau nu parte de training odata cu preluarea noilor atributii.

De asemenea, rolul viitorului angajat trebuie specificat in job description, astfel incat candidatilor sa le fie clar in ce masura si in ce mod ar urma sa contribuie la dezvoltarea afacerii, cum ar trebui sa lucreze cu ceilalti membri ai echipei, cati oameni ar urma sa aiba in subordine sau, dimpotriva, daca ar trebui sa munceasca mai mult independent.

Detalii despre companie

Orice candidat care aplica pentru un job vrea sa stie mai multe despre compania in care ar urma sa lucreze, despre cum a luat nastere afacerea, cati angajati are, unde are sedii si unde ar urma el sa lucreze. Domeniul si pietele pe care activeaza, clientii si colaborarile pe care le-a avut de-a lungul timpului sau pe care le are in prezent sunt, de asemenea, detalii care il pot ajuta pe un potential angajat sa isi dea seama daca locul lui este in acea companie.

Nu in ultimul rand, ar fi bine ca angajatorul sa nu omita sa treaca in job description calitatile pe care le asteapta de la un potential angajat, cum ar fi, spre exemplu, creativitatea, deschiderea catre nou, disponibilitatea de a invata sau de a lucra in echipa.

ECHIPA BIA HR

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.