Cresterea nivelului de satisfactie la locul de munca: Cum ii ajutam pe angajati sa fie multumiti la serviciu

Nivelul de satisfactie al angajatilor la locul de munca influenteaza puternic productivitatea, gradul de retentie al acestora sau gradul de motivare cu care acestia isi fac treaba. Angajatorul trebuie sa gaseasca in mod constant metode prin care sa creasca nivelul de satisfactie al angajatilor, daca vrea ca afacerea sa ramana una competitiva si profitabila.

Astfel, organizatiile sunt nevoite sa faca demersuri pentru a-i determina pe angajati sa isi faca treaba cu drag, sa dea randament si sa pastreze oamenii talentati. Scaderea nivelului de satisfactie la locul de munca ii poate determina pe oamenii competenti sa paraseasca organizatia si sa se indrepte catre competitie sau chiar catre alte domenii de activitate.

Care sunt lucrurile care ii fac sa se simta bine

Pentru a evita astfel de situatii, angajatorul, prin intermediul managerilor si liderilor, ar trebui sa se asigure ca mediul de lucru este unul pozitiv si motivant. Pentru a-i motiva pe oameni, un prim pas ar fi acela de a afla care sunt lucrurile care ii fac sa fie multumiti, lucrurile care ii fac sa se simta bine. Asadar, nu este vorba doar despre factorii care ii asigura salariatului siguranta financiara, ci si cei care tin de confortul psihic si emotional la locul de munca.

Informatiile aceste pot fi aflate cu usurinta prin solicitarea de feedback in acest sens. Evaluarea constanta si analizarea gradului de satisfactie la locul de munca ar trebui sa fie realizate cel putin o data pe an in cazul fiecarui angajat. Procesul ar trebui sa includa identificarea lucrurilor ce ar putea fi imbunatatite pentru ca angajatul sa fie mai multumit de modul in care isi desfasoara zilnic activitatea.

Care sunt lucrurile care ii frustreaza

In felul acesta, vor fi descoperite aspecte pe care managementul nu le-ar sesiza daca nu ar cere feedback. Anumiti angajati pot fi frustrati de faptul ca lucreaza cu echipament invechit, care le ingreuneaza activitatea, iar un computer mai performant ar putea fi, spre exemplu, un factor care i-ar ajuta sa isi eficientizeze munca, sa fie mai productivi si mai multumiti de ceea ce fac.

Exista persoane care se simt confortabil sa lucreze cat mai mult timp pe aceeasi pozitie, sa faca aceeasi munca vreme de ani de zile, fara sa isi doreasca sa le fie schimbate responsabilitatile. In acelasi timp, exista si oameni carora le place ideea de schimbare, de evolutie, si care isi fac din asta un scop profesional, iar lipsa unor oportunitati de mobilitate pe verticala in organizatie ii poate demotiva pe anumiti angajati. Existenta oportunitatilor de dezvoltare ii va motiva pe angajati sa fie cat mai eficienti, sa se califice pentru o promovare si, prin urmare, sa se dezvolte in interiorul organizatiei, nu in afara ei.

Pe langa toate acestea, comunicarea continua, intarirea legaturii dintre angajati si liderii lor sau oferirea de beneficii sunt factori care pot creste nivelul de satisfactie la locul de munca, un aspect ce nu ar trebui neglijat in nicio organizatie.

ECHIPA BIA HR