Cum sa ne pregatim angajatii pentru a iesi la pensie

In viata fiecarui angajat, la o anumita varsta, vine momentul pregatirii pentru retragerea din activitate. Dupa cateva decenii de munca, fiecare om se gandeste ca este momentul sa se opreasca, sa lase locul sau celor mai tineri si sa se bucure de beneficiul unui venit stabil, fara a mai fi nevoit sa mearga zi de zi la serviciu.

Managerii, liderii de echipa si organizatia in ansamblul ei au un rol foarte important in traseul profesional al angajatilor, precum si in pregatirea acestora pentru a iesi la pensie. Salariatii aflati aproape de varsta pensionarii pot reprezenta pentru angajator persoane de incredere, care stiu mereu ce au de facut si in grija carora pot fi lasate proiecte importante sau noii angajati.

Angajatii aflati la final de cariera si noile tehnologii

Totodata, in anumite cazuri si in anumite domenii, angajatii trecuti deja de o anumita varsta nu mai pot face fata volumului mare de munca sau nu se pot adapta noilor tehnologii. Astfel, apar situatii in care acestia se simt depasiti si ajung sa fie complexati de faptul ca nu mai pot ajunge la nivelul de productivitate de odinioara.

In astfel de cazuri, pe final de cariera, la fel ca si la inceputul ei, este rolul liderilor sa-i ghideze pe angajati sa ia o decizie. Pentru a nu-l face pe angajat sa se simt inconfortabil sau exclus, acestuia trebuie sa i se explice faptul ca poate fi o alegere buna sa se pensioneze si sa se bucure de pensie, care reprezinta pana la urma beneficiul oferit dupa o viata intreaga de munca.

Experienta retragerii din activitate trebuie sa fie una placuta

In astfel de cazuri, abordarea trebuie sa fie orientata catre angajat, sa i se explice care ar fi beneficiile pe care le-ar avea daca ar alege sa se retraga din activitate. In egala masura, ar fi bine daca angajatorul ar putea sa ii ofere acestuia optiunea de a face o trecere treptata catre pensionare, acordandu-i posibilitatea de a munci mai intai, pentru o vreme, part-time, inainte de a iesi la pensie.

Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca angajatii care se pregatesc sa iasa la pensie sunt, de obicei, acei oameni care au fost in organizatie vreme de multi ani, de a caror productivitate s-a depins in momente cheie pentru companie. Tocmai de aceea trebuie ca trecerea lor catre retragerea din activitate sa fie o experienta placuta si ca angajatul sa isi aduca aminte cu drag de timpul petrecut in organizatie.

ECHIPA BIA HR
 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.