Intrebari nepotrivite in cadrul unui interviu: Ce nu trebuie sa-i intrebam niciodata pe candidati

Pregatirea interviurilor de angajare implica, atunci cand vorbim din perspectiva angajatorului sau a recrutorului, o serie de lucruri care trebuie sa mearga ca la carte. O componenta importanta a interviurilor o reprezinta intrebarile adresate candidatilor, desi exista si multe alte lucruri la care trebuie sa fim atenti. De ce este atat de important sa alegem intrebarile potrivite? Pentru ca a incerca sa afli anumite lucruri despre un candidat este imoral, lipsit de etica, iar in anumite tari adresarea anumitor intrebari la un interviu sau conditionarea angajarii de raspunsurile primite reprezinta o ilegalitate.

Asa cum este de asteptat, angajatorii isi vor dori mereu sa identifice si sa aleaga candidatii potriviti pentru ocuparea anumitor pozitii. Astfel, se poate ajunge la depasirea limitei fragile dintre ceea ce este permis si recomandat si ceea ce nu ar trebui sa se discute niciodata in cadrul unui interviu. Totodata, din dorinta de a afla mai multe despre candidati si de a se asigura ca aleg oamenii capabili sa faca fata anumitor cerinte impuse de locul de munca, recrutorii sau angajatorii risca sa patrunda cu intrebarile in sfera vietii private. Intervievatul poate identifica intrebarea nepotrivita, interesul lui pentru jobul respectiv va scadea, iar angajatorul poate chiar sa piarda un candidat bun.

Asadar, candidatului nu ar trebui sa i se adreseze intrebari legate de rasa, culoarea pielii sau nationalitate. Daca este vorba, spre exemplu, despre un job in modelling sau activitati artistice ce presupun interpretarea de roluri in care infatisarea fizica trebuie sa se incadreze in anumite tipare, o metoda mai potrivita ar fi ca aplicatiile sa includa un spatiu in care candidatii sa isi specifice, in mod voluntar, anumite caracteristici. De asemenea, o alternativa perfect morala la chestiunea legata de nationalitate ar fi aceea de a-l intreba pe candidat daca este eligibil sa lucreze in mod legal pe teritoriul tarii unde angajatorul isi desfasoara activitatea.

De asemenea, nerecomandate sunt si intrebarile legate de orientarea sexuala, preferinte politice sau religie. Atunci cand vrea sa afle daca un candidat ar fi dispus sa lucreze de anumite sarbatori religioase, cel mai bine ar fi sa ii spuna acest lucru direct, sa ii explice ca jobul implica o sezonalitate ridicata si ca ar putea fi nevoit sa se prezinte la munca in anumite perioade ale anului, cand sunt diverse sarbatori pentru anumite confesiuni. Totodata, cand recrutorul sau angajatorul are banuiala ca un potential angajat ar putea refuza sa indeplineasca anumite atributii, ar fi recomandat sa i le prezinte, concret si punctual, si sa intrebe daca executarea lor ar putea fi in dezacord cu optiunile si viziunile sale personale.

Total nerecomandat este sa se adreseze intrebari legate de starea civila a candidatilor sau numarul de copii si varsta acestora sau cine are grija de ei. In cazul candidatilor de sex feminin, este nepotrivit ca acestea sa fie intrebate daca planuiesc sa aiba copii in viitorul apropiat. De obicei, aceste intrebari apar cand este vorba despre pozitii ce presupun munca in ture si in weekenduri, iar schimburile in afara programului normal de munca ar putea ridica dificultati persoanelor care au anumite nevoi sau obligatii familiare. In cazul acesta, cel mai bine ar fi sa se specifice daca programul de lucru implica munca in anumite schimburi, sa se precizeze intre ce ore si cu ce frecventa se desfasoara aceste ture, iar candidatul sa fie intrebat daca poate sa lucreze astfel.

Intrebari care nu ar trebui sa fie puse candidatilor sunt cele legate de inaltime, greutate, dizabilitati, varsta sau probleme de sanatate, intrucat sunt aspecte ce tin de viata privata. In cazul in care angajatorul vrea sa afle daca un candidat poate sa realizeze anumite sarcini, ar putea sa ii spuna acestuia ca jobul implica activitati solcitante din punct de vedere fizic, sa ofere exemple concrete si sa il intrebe daca ar putea sa lucreze in aceste conditii. In schimb, ceea ce nu ar trebui angajatorul sa-l intrebe pe candidat este numarul de zile de concediu medical pe care le-a avut in anul anterior sau daca este o persoana care se imbolnaveste des.

In concluzie, pentru a-si da seama daca se cuvine sau nu sa aduca in discutie anumite subiecte in in cadrul unui interviu, ar fi bine ca angajatorul sa isi raspunda singur la o intrebare: Ce relevanta au aceste raspunsuri pentru cerintele postului scos la concurs? Prin urmare, intrebarile din cadrul unui interviu ar trebui sa se concentreze pe abilitatile candidatului si pe experienta relevanta pentru responsabilitatile pe care acesta ar urma sa le aiba in cadrul noului job.

ECHIPA BIA HR