Cele mai frecvente neadevaruri din CV-uri si cum sa le identificam

Atunci cand se afla in cautarea candidatului care sa au calificarea si abilitatile necesare pentru a ocupa o anumita pozitie, managerii si recrutorii ajung sa citeasca zeci sau chiar sute de CV-uri. Astfel, uneori, din dorinta de a identifica si de a selecta acei candidati care sa corespunda unui anumit profil profesional, se poate pierde din vedere o calitate esentiala: onestitatea. Studiile si sondajele recente scot la iveala faptul exista oameni care recunosc ca, atunci cand se afla in cautarea unui loc de munca, isi trec in CV lucruri care nu corespund cu realitatea sau, mai mult, spun lucruri care nu sunt adevarate chiar si atunci cand ajung la interviurile cu un potential angajator.

Am putea sa ne intrebam de ce sunt predispusi candidatii sa faca acest lucru, insa raspunsurile sunt usor de intuit. Este evident ca fiecare om care se afla in cautarea unui job va face tot posibilul ca sa isi vanda imaginea cat mai bine, cu scopul de a obtine o ascensiune rapida pe scara profesionala si venituri mai mari. Daca organizatia angajatoare nu este familiarizata cu activitatile de recrutare sau nu dispune de resursele necesare pentru a acorda o atentie marita selectiei candidatilor, nu are un departament specializat in activitati de HR sau nu apeleaza la servicii specializate in acest sens, exista riscul ca persoane necalificate sa ajunga sa fie angajate, ceea ce poate ingreuna bunul mers al business-ului.

Informatiile despre studii si joburile anterioare: Ce este adevar si ce nu?

Adesea, din dorinta de a ascunde lipsa unei diplome academice, unii candidati pot fi tentati sa isi treaca in CV studii pe care nu le-au facut niciodata sau facultati pe care nu au mai apucat sa le termine. Daca, spre exemplu, un candidat sustine ca a terminat un masterat la o universitate dintr-o localitate mica, despre care nu ati auzit pana atunci, o simpla cautare pe Google v-ar putea lamuri daca acea institutie de invatamant superior exista sau nu. Ulterior, in cadrul unei discutii initiale cu candidatul, acestuia i s-ar putea cere detalii despre facultatea pe care sustine ca a terminat-o, adaugand ca pe internet nu se gasesc informatii despre unitatea respectiva de invatamant.

Daca unii candidati ajung sa mentioneze in CV universitati care nu exista sau sa sustina ca au absolvit facultati pe care in realitate nici nu le-au terminat, altii isi completeaza profilul profesional cu nume ale unor firme despre nu se poate gasi nicio referinta, nici pe internet, nici din alte surse. Totodata, o alta practica frecvent intalnita este modificarea perioadelor petrecute de un candidat la un fost loc de munca. Astfel, persoane care au facut doar un internship la o companie cunoscuta sau au petrecut doar cateva luni acolo, ajung sa lase de inteles ca au ocupat o pozitie importanta in cadrul acelei organizatii si pe o perioada mai indelungata, gandidu-se ca “nu da bine” sa fi stat mai putin de un an la un job.

Experienta greu de dovedit, un trecut profesional care nu corespunde cu realitatea

In realitate, onestitatea datelor expuse in CV cantaresc mai mult decat o experienta care nu poate fi dovedita sau care se dovedeste a fi neconforma cu realitatea, modificata in favoarea candidatului. Astfel, multi candidati ajung sa inlocuiasca titulatura functiilor detinute anterior cu nume de joburi care sa dea de inteles ca responsabilitatile lor au fost mult mai multe decat in realitate si ca acestea implica o serie de abilitati si o experienta pe care nu o au. Printre detaliile mai putin adevarate din CV-urile candidatilor se mai numara si listarea unor abilitati tehnice care corespund utilizatorilor avansati sau enumerarea unor cunostinte lingvistice care se dovedesc a nu fi atat de avansate precum sunt descrise.

Unii candidati ajung chiar sa sustina ca au avut un salariu mult mai mare la jobul anterior, pentru a da de inteles ca nivelul la care se afla este unul avansat si ca merita sa ocupe mai mult decat o pozitie entry level. De asemenea, exista si cazuri in care candidatii trec in lista de contacte care ar putea sa ofere referinte despre ei persoane cu care nu au avut legaturi de munca, prieteni sau apropiati, iar aceste detalii pot fi scoase la iveala la o sondare atenta a trecutului profesional. Nu in ultimul rand, un alt lucru pe care candidatii il ascund la interviuri sau in CV-uri destul de des, este motivul real al parasirii locurilor de munca anterioare, astfel ca putini sunt cei care vor recunoaste ca au fost concediati in trecut.

Asadar, sa nu uitam ca sinceritatea de care da dovada un candidat este un element important in procesul de recrutare si ca un candidat cu mai putina experienta, dar care poate face dovada ca tot ceea ce scrie in CV-ul sau este real si care poate invata, este mai demn de apreciat decat unul care a fost prins distorsionand realitatea.

BIA HR TEAM