Cum sa rasplatim angajatii loiali

Bunul mers al unei afaceri nu depinde doar de pastrarea clientilor si partnerilor sau de atragerea constanta a unora noi, ci si de loialitatea angajatilor. Atunci cand liderii unei organizatii subestimeaza importanta acestui aspect, neluand in calcul efectele negative pe care le poate atrage inlocuirea constanta a angajatilor existenti cu unii noi, intregul business poate avea de suferit. Desigur, loialitatea este o caracteristica ce depinde si de personalitatea fiecarui angajat, insa nu putem neglija faptul ca mediul de lucru joaca un rol important in aceasta situatie.

Motivele pentru care atragerea si mentinerea loialitatii angajatilor performanti reprezinta un mare avantaj pentru progresul unei companii sunt numeroase. Unul dintre cele mai importante il reprezinta faptul ca ei reprezinta elementele care pun in miscare motorul unei afaceri si ca ei sunt cei care fac ca obiectivele de business sa devina realitate. Astfel, de pastrarea starii lor de multumire depinde realizarea intereselor pe care organizatia le are. Angajatii care sunt multumiti de locul lor de munca vor reprezenta interesele companiei la fel cum ar reprezenta si propriile interese.

Banii nu motiveaza intotdeauna

Rasplata financiara nu este mereu cea mai buna optiune atunci cand vine vorba de recompensarea loialitatii de care dau dovada unii angajati. Uneori, nici angajatorii care ofera salarii mari nu reusesc sa cultive in randul angajatilor spiritul indeplinirii cu responsabilitate a obligatiilor asumate prin contract, astfel ca nici maririle de salariu sau bonusurile nu reprezinta mereu o motivatie suficient de puternica pentru a-i face pe oameni sa fie dedicati. Asadar, faptul ca banii nu aduc mereu fericirea este o certitudine care se confirma si atunci cand vine vorba de locul de munca.

Exista angajati carora incredintarea unui proiect ce nu are legatura cu fisa postului sau le aduce satisfactie. Spre exemplu, in cazul companiilor care desfasoara activitati in mai multe domenii, un schimb de experienta intre departamente sau intre diverse filiale ale organizatiei poate reprezenta un beneficiu extrem de apreciat in cazul angajatilor care isi doresc sa invete lucruri noi. O deplasare in strainatate, la sediul central al organizatiei, o vizita de lucru peste hotare si mobilitatea in scopul cunoasterii pot fi niste stimulente foarte bune pentru angajatii care isi fac munca cu multa dedicatie.

Posibilitatea de dezvoltare si beneficiile personalizate

Si daca tot am adus in discutie ideea de cunoastere, trebuie sa mentionam si faptul ca programele de training si dezvoltare profesionala reprezinta un beneficiu extrem de apreciat in randul angajatilor care vor sa invete mai multe. De exemplu, o practica extrem de avantajoasa o reprezinta posibilitatea de a beneficia de anumite traininguri, in cazul angajatilor care au implinit un anumit numar de luni sau ani de cand se afla in organizatie. Astfel, in functie de vechimea pe care o au in companie si de nivelul de experienta acumulat, complexitatea trainingurilor poate varia.

O alta varianta buna de recompensare a loialitatii angajatilor o reprezinta acordarea de zile libere suplimentare, pe langa numarul acordat anual, conform legislatiei muncii. In rest, tipul beneficiilor acordate angajatilor dedicati si cu vechime in organizatie, poate varia in functie de fiecare individ. Astfel, un angajat ar putea sa se bucure mai mult de includerea membrilor familiei sale in pachetului de asigurare medicala, in vreme ce altul ar fi incant de o reducere la sala de sport.

Asadar, liderii ar trebui sa isi cunoasca echipele si sa inteleaga diversitatea la nivelul acestora, oferind beneficii personalizate, atunci cand este posibil, care sa se plieze pe nevoile angajatilor.

ECHIPA BIA HR 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.