Candidatii cu pauze mari in CV si avantajele pe care acestia le pot aduce angajatorilor

Cu toate ca statisticile recente au scos la iveala ca angajatorii se confrunta cu un deficit de talente, nu este un secret pentru nimeni ca acestia prefera sa atraga si sa angajeze candidati care au deja un loc de munca, in detrimentul persoanelor care au o pauza mai lunga in CV sau care nu au mai avut de mult timp un job. In mod inevitabil, atunci cand un recrutor sau un manager analizeaza profilul unui candidat care nu a mai lucrat de ceva vreme, apar semne de intrebare. Ce ar putea fi in neregula cu acest candidat? A fost el concediat de la fostul loc de munca? Daca nimeni nu l-a angajat in tot acest timp, de ce l-am angaja noi, acum, dupa atata vreme? Ar putea fi lenes? Ar putea fi subcalificat?

In fiecare dintre aceste intrebari ar putea exista o urma de adevar, insa trebuie sa luam in calcul faptul ca, in ultima decada, contextului socio-economic determinat de criza economica mondiala, a lasat multi oameni fara locuri de munca, din motive ce nu tin de ei. Totodata, sa nu uitam ca in spatele mediului profesional si al carierei, in viata fiecaruia dintre noi pot aparea dificultati care sa ne impiedica sa ducem la bun sfarsit tot ce ne-am dori. Chiar si asa, angajatorii au rezerve in ceea ce priveste candidatii cu pauze lungi in CV, gandindu-se ca s-ar putea reobisnui greu cu programul de lucru, ca vor avea asteptari salariale ridicate sau abilitati depasite, neconforme cu nevoile actuale ale organizatiei.

Talentele se ascund acolo unde ne asteptam mai putin

Mai mult, reticenta angajatorilor fata candidatii fara serviciu aflate in cautarea unui loc de munca poate ajunge pana la punctul in care sa mentioneze in anunturile de angajare ca aplicantii trebuie sa fie persoane cu un loc de munca actual. Astfel de cazuri au existat, mai ales peste hotare, si cu toate ca aceasta practica a fost declarata discriminatorie, chiar si atunci cand nu au mentionat asta in anunturi, angajatorii au continuat sa prefere CV-urile celor care au deja un loc de munca, ignorand faptul ca ar putea pierde candidati valorosi. Chiar daca este posibil ca multi candidati cu pauze in CV sa nu fie calificati pentru un job, printre acestia se pot afla specialisti extrem de valorosi, care pot aduce beneficii companiei.

De asemenea, un avantaj pe care trebuie sa luam in considerare este faptul ca cei care au avut parte de o pauza in activitatea profesionala dau dovada, atunci cand sunt angajati din nou, de foarte mult entuziasm in ceea ce priveste schimbarea pe care o traiesc. Totodata, acestia se pot dovedi mai loiali si mai plini de recunostinta fata de organizatia in care ajung sa lucreze, in special in cazul in care s-au confruntat cu reticenta altor angajatori in trecut, ca urmare a pauzei din CV. In plus, candidatii care nu au nimic de ascuns vor fi deschisi cu privire la motivele pentru care au parasit locul de munca anterior sau cele pentru care nu au lucrat o perioada mai lunga sau mai scurta de timp.

Mai multa motivatie, mai multa flexibilitate

In egala masura, trebuie sa tinem cont si de faptul ca persoanele care nu au fost angajate o lunga perioada de timp ar putea sa fie candidati mai in varsta, desi acest lucru nu se aplica intotdeauna. Totusi, daca vorbim de persoane cu o varsta mai inaintata, trebuie sa apreciem dorinta lor de a ramane activi in campul muncii si sa ne gandim la avantajele pe care un astfel de angajat le-ar aduce organizatiei. In general, aceste persoane au in spate o cariera indelungata, abilitati mai bune de comunicare, experienta in medierea conflictelor, spirit de echipa, intelepciune si, nu in ultimul rand, experienta de viata, lucruri care nu sunt de neglijat.

In cele din urma, trebuie mentionat si faptul ca angajarea unor astfel de candidati va creste diversitatea la nivel de organizatie, ei fiind adesea extrem de flexibili si dornici sa se dezvolte, sa invete lucruri noi si sa fie inclusi in programe de training. Daca un candidat s-a aflat multa vreme in cautarea unui loc de munca si s-a confruntat cu reticenta angajatorilor tocmai din cauza perioadei de inactivitate profesionala, exista toate sansele ca el sa fie mult mai motivat sa se adapteze si sa se integreze rapid la noul loc de munca. Sa nu uitam nici ca, uneori, oameni calificati ajung sa stea fara job o perioada indelungata, din motive ce nu tin ei, ceea ce face ca motivatia de a munci sa fie extrem de mare, atunci cand sunt reangajati.

ECHIPA BIA HR