Deficitul de angajati: Andreea Dumitrescu, Recruitment Team Leader BIA HR, vorbeste despre o problema taioasa – Interviu

 Deficitul de angajati de pe piata fortei de munca reprezinta o realitate cu care ne confruntam tot mai frecvent. Lipsa talentelor reprezinta o consecinta a modului in care sistemul de educatie functioneaza. Neavand o formare profesionala care sa se plieze pe nevoile angajatorilor, tot mai multi candidati ajung sa isi gaseasca greu un loc de munca. Asadar, in absenta unor strategii si actiuni concrete, incotro se indreapta piata muncii?

Andreea Dumitrescu, Recruitment Team Leader in cadrul BIA HR, a impartasit din experienta sa, a explicat care sunt problemele reale cu care piata fortei de munca se confrunta si a vorbit despre pasii care trebuie urmati pentru a evita o prelungire a acestei crize, la solicitarea revistei HR Manager.

„Resimtim deficitul fortei de munca in intreg ciclul de recrutare, insemnand aici identificarea si intelegerea cerintelor angajatorului (este important nivelul de flexibilitate in definirea profilului candidatului), procesul de aplicare al candidatului, procesul de screening, interviurile, lista scurta, selectarea candidatului, oferta, etc.”, a declarat aceasta.

Intrebata care sunt masurile pe care toti factorii principali ar trebui sa le ia pentru a solutiona aceasta problema, Andreea Dumitrescu a facut trimitere la consolidarea eforturilor de a aduce educatia si formarea profesionala mai aproape de piata fortei de munca. Totodata, aceasta a vorbit despre un efort al firmelor pentru a-si consolida si extinde strategiile si canalele de recrutare.

“Noi vedem aici doar actiuni din partea sectorului privat, in special care incepe sa resimta cel mai acut problema deficitului si sa reactioneze prompt. Firmele mari din piata incep sa-si dezvolte parteneriate directe cu universitatile pregatind de timpuriu viitorii angajati prin programe de internship spre exemplu. Acestea au inteles nevoia training-ului specializat pentru angajati si incep sa investeasca tot mai mult in astfel de programe. Chiar si candidatul educat (calificat) si-a schimbat mentalitatea incepand sa investeasca in educatia lui. Problema insa ramane la nivelui fortei de munca necalificate unde este necesara interventia statului prin programe educationale, printr-o strategie nationala”, a adaugat Andreea Dumitrescu.

Nu in ultimul rand, aceasta a amintit despre migratia fortei de munca catre tarile din vestul Europei, careia firmele din Romania s-au vazut nevoite sa ii raspunda cu salarii mai mari si cu beneficii suplimentare, pentru a pastra forta de munca in tara.

„Domeniile cele mai afectate sunt, in primul rand, domeniile care au cu cel mai mare impact asupra calitatii vietii oamenilor din Romania (cum este sistemul medical). Urmeaza domeniile care afecteaza direct economia si, in al doilea rand, cele care aduc costurile cele mai mari de formare si inlocuire, adica domenii de inalta specializare (ITC, spre exemplu)”, a concluzionat Andreea Dumitrescu.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.