8 informatii pe care sa le elimini din CV imediat

Felul in care te prezinti in fata unui angajator determina aproape exclusiv sansele de a obtine un job. Insa, pana a ajunge la momentul in care discuti fata in fata cu un recruiter, trebuie sa te asiguri ca obtii interviul printr-un CV impecabil.

Un recruiter care citeste sute de aplicatii zilnic aloca putin timp fiecarui CV atunci cand face o prima selectie.

Elimina din curriculum vitae urmatoarele informatii si sansele de a fi selectat cresc considerabil:

  • Experienta irelevanta
Un CV neactualizat este aproape fara valoare. Recruiterii au nevoie de informatii relevante, la zi, pentru ca lucreaza cu astfel de date. Ia in considerare sa stergi din CV un job de vara pe care l-ai avut acum 10 ani, mai ales daca nu are legatura cu domeniul si pozitia dorite in prezent. O actiune de bun simt este sa recitesti fiecare informatie pe care ai scris-o si sa te intrebi daca iti face CV-ul mai folositor si mai de impact.
  • Hobby-uri

In cele mai multe cazuri, hobby-urile sunt aspecte atat de personale incat nu este necesar sa le mentionezi intr-un CV. Daca pasiunile tale nu sunt relevante pentru jobul pe care il ai in vedere, atunci recruiterul poate considera ca a pierdut timpul citind aceste informatii. Mai mult, poti folosi spatiul alocat acestora ca sa oferi detalii despre performante la joburile anterioare, cursuri relevante sau pur si simplu sa scurtezi CV-ul.

  • Prea mult text
Un CV care are mai mult de 2 pagini, eventual si scris cu font mai mic de 11 si margini inguste, cu paragrafe mari de text ar putea fi dat la o parte, mai ales daca exista un teanc mare (fie si electronic) de alte aplicatii.
  • Referinte
Sintagma “referinte la cerere” a devenit un cliseu. In situatia in care angajatorul va dori sa afle informatii despre tine, iti va solicita acele contacte, fara sa fie necesar sa iti exprimi disponibilitatea in CV.
  • Adresa de e-mail neprofesionista
kitty@yahoo.com, nebunaticul36@gmail.com sau alte adrese de e-mail de acest fel te pot face sa pari neserios. Este gratuit, rapid si recomandat sa iti faci o adresa de e-mail de tip prenume.nume@email.com.
  • Orice cuvant evident sau care nu este necesar
Un CV eliberat de cuvinte inutile va deveni mai atractiv. Elimina cuvinte precum Telefon din fata numarului de telefon sau adresa de e-mail. Formatul celor doua tipuri de contact este recunoscut pretutindeni.
  • Jargon specific companiei la care lucrezi in prezent
Fiecare companie poate avea titulaturi sau termeni specifici utilizati intern, dar care pot sa nu aiba relevanta pentru cineva din exterior. Evita astfel de termeni sau inlocuieste-i cu expresii/cuvinte pe care oricine din domeniu le intelege.
  • Link-uri catre conturi de social media irelevante pentru job
Listeaza in CV, daca ti se pare ca ajuta, link-ul catre contul de LinkedIn unde ai detaliate proiecte, abilitati sau perioade de voluntariat. Contul de Instagram, pagina de Pinterest sau pagina proprie de Facebook nu isi au locul in CV cat timp nu au relevanta pentru pozitie.

Bonus! Greseli in CV care ii pot determina pe recruiteri sa te ignore

Evita aceste greseli si sansele tale de a obtine interviul de angajare si implicit jobul cresc considerabil:
  • Te concentrezi mai mult pe responsabilitati decat pe rezultate
  • Trimiti acelasi CV, indiferent de job
  • Formatarea si fontul folosite ingreuneaza cititul: culori, fotografii, fonturi artistice etc.
  • Folosesti cuvinte sau expresii cliseu: leadership, comunicator exceptional, cel mai bun, orientat spre rezultate, responsabil pentru, ambitios, lucru in echipa, Microsoft Office, cunostinte PC
  • Crezi ca ai nevoie de consiliere? Consultantii BIA HR ofera sprijin practic prin intermediul programelor de tranzitie in cariera. Te ajutam sa treci la urmatoarea etapa, te ghidam sa alegi calea optima si iti oferim suport pentru incadrarea in noul climat profesional. Scrie-ne acum la recrutare@bia.ro.