Recrutare si selectie: Care sunt diferentele dintre cele doua procese

recrutare si selectie

Îți dorești să ai succes în business, iar pentru aceasta este important să ai alături oameni care au abilități și cunoștințe potrivite rolurilor disponibile în companie. Dar cum îi găsești pe cei mai buni în condițiile în care oferta de muncă crește? În acest context, este esențial să acorzi atenție unor activități importante: recrutarea și selecția, care vin în salvarea companiilor și a candidaților deopotrivă. Ce rol joacă recrutarea și cel rol joacă selectia in angajarea candidaților? De ce merită să acorzi atenție fiecărui proces în parte? Descoperă diferențele dintre recrutare si selectie, precum și importanța fiecăreia în cele ce urmează.

Angajarea unui candidat nu mai este deloc un proces simplu și nu se mai desfășoară într-un mod linear ca acum câțiva ani, când oamenii aplicau pentru anunțul de job promovat și aveai suficient de mulți candidați din care să alegi. De multe ori cea mai eficientă modalitate de a-i recruta este prin direct search, însă te poți contrunta cu refuz din partea candidatului pentru că oferta nu-l atrage sau pentru că jobul nu corespunde planurilor sale în carieră. De aceea, trebuie să-i cercetezi profilul și să pui întrebările potrivite pentru a vedea dacă există vreo șansă ca acel candidat, considerat potrivit, să alăture companiei tale. De aceea, trebuie să acorzi atenție ambelor etape ale procesului de angajare: recrutării și selecției. De multe ori, termenii sunt confundați, ceea ce face ca aceste procese să nu se bucure de atenția cuvenită și să se sară etape importante în găsirea candidatului potrivit companiei.

Ce presupune Recrutarea?

Recrutarea presupune să atragi un număr cât mai mare de candidați și să-i determini să fie interesați de un post anume, astfel încât să ia în considerare posibilitatea de accepta o eventuală oferta. Recrutarea înseamnă scoaterea la concurs a unui loc de muncă, promovarea publică a acestuia, cu scopul de a găsi persoanele potrivite pentru ocuparea lui. Prin urmare, candidații trebuie să fie mai întâi recrutați, iar apoi să fie selectați. Procesul de recrutare este foarte important, având în vedere că rezultatele lui se reflectă în productivitatea echipelor, în relația cu numeroși clienți sau în demararea de noi proiecte.

recrutare

Recrutarea implică următoarele activități:

  • Analizarea cerințelor postului
  • Promovarea postului vacant
  • Atragerea candidaților pentru a aplica pentru job

Recrutarea se face de către managerii de resurse umane interni sau externi. Sursele de recrutare internă sunt: promovarea, transferurile sau mobilitatea, recomandările sau chiar foștii angajați. Pe de altă parte, sursele de recrutare externă sunt recrutarea prin publicitate, recrutarea prin agenții de recrutare.

Principalele motive pentru care merită să acorzi atenție procesului de recrutare și planificării acestuia:

  • Prin recrutare, te asiguri că seturile de abilități ale oamenilor rămân aliniate cu inițiativele și obiectivele companiei.
  • Prin procesul de recrutare te asiguri că persoana selectată are toate abilitățile, calificările și talentele necesare pentru a putea face față unui anumit post.
  • Recrutarea eficientă reduce pierderile financiare ale companiei.

Există multe reguli pe care trebuie să le respecți în contextul managementului resurselor umane. Nediscriminarea și egalitatea de șanse sunt câteva dintre ele, iar un proces de recrutare gândit pe mai multe etape reduce probabilitatea ca organizația se încalce aceste politici esențiale.

Ce presupune Procesul de Selectie?

Selecția presupune sortarea candidaților interesați de un anumit job și identificarea persoanelor care se potrivesc cel mai bine cu profilul poziției deschise. Înseamnă plasarea omului potrivit la locul de muncă potrivit. Știm că pentru un anumit job există sute sau chiar mii de aplicări, iar recrutorii trebuie să decidă ce candidat se potrivește cel mai bine pentru job.

selectie

Procesul de selectie implică, de asemenea, un set de activități:

  • Screening
  • Eliminarea candidaților nepotriviți
  • Testarea aptitudinilor, personalității
  • Interviuri
  • Verificarea referințelor (acolo unde este cazul)

Procesul de selecție este  mai lung lung decât recrutarea, deoarece managerii de HR trebuie să identifice dacă oamenii selectați se potrivesc jobului, analizând educația, experiența, calificările, potrivirea cu echipa și mediul de lucru.

Principalele motive pentru care merită să acorzi atenție procesului de selecție și planificării acestuia:

  • Pentru a respecta angajamentul organizației de a angaja cele mai bune talente posibile.
  • Parteneriat constant cu toate părțile interesate.
  • O evaluare validă a comportamentului și a personalității candidaților.
  • Utilizarea interviurilor atent coordonate și structurate.
  • Atribuirea punctelor pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea criteriilor cheie de selecție. Astfel fiecare candidat are un punctaj de angajare care îl diferențiază, în mod obiectiv de alt candidat. 

Care sunt Diferentele dintre Recrutare si SELECTIE

Odată demarat procesul de recrutare, recrutorii fie din departamentul intern al companiei, fie cei contractați de companie adună un anumit număr de CV-uri și o listă de candidați. Ulterior, ei trebuie să trieze aplicațiile, care pot fi într-un număr foarte mare, astfel că uneori se pot aduna sute de CV-uri pentru un singur job, mai ales dacă acesta a fost suficient de promovat.

Prin urmare, recrutarea și selectia sunt două etape care se completează una pe cealaltă și a căror finalitate este găsirea persoanei adecvate pentru un anumit job. Cu toate acestea, este necesar să sesizam diferențele dintre ele, precum și importanta fiecăreia. Fără recrutare nu am avea de unde selecta candidați și nu am avea opțiuni, iar absența unei selecții ar face ca procesul de recrutare să dureze prea mult, având în vedere că ar fi chemate la interviu toate persoanele care au aplicat. Iată diferențele dintre cele două procsese:

Noțiuni comparate RECRUTARE SELECTIE
Definiție Recrutarea este o activitate de căutare a candidaților și de încurajare a acestora să aplice pentru aceasta. Selecția se referă la procesul de selectare a celor mai buni candidați și de a le oferi un loc de muncă.
Abordare Pozitivă/Persuasivă Obiectivă
Obiectiv Invitarea tot mai multor candidați să aplice pentru postul vacant. Alegerea candidatului potrivit și respingerea celorlalți.
Ce presupune Promovarea jobului Stabilirea unei întâlniri cu candidatul.
Ordinea desfășurării Prima A doua
Proces Posturile vacante sunt promovate de companie pe site-ul propriu, pe platformele de joburi. Creează diferite etape pentru candidat: aplicare, testare, interviuri.
Relație contractuală Întrucât recrutarea presupune doar comunicarea posturilor vacante, nu se stabilește nicio relație contractuală. Selecția presupune crearea unei relații contractuale între angajator și angajat.
Cost Buget pentru promovare. Uneori, în cazul în care joburile sunt viralizate în social media, promovarea poate să nu implice costuri și să atragă candidați Poate implica costuri mari, pentru plata unei companii de recrutare sau a recrutorilor in house.

Succesul companiei din care faci parte  depinde de eficiența oamenilor, iar procesele de recrutare și selecție și recrutare te ajută să decizi dacă o anumită persoană este potrivită pentru un loc de muncă deschis cadrul companiei sau nu. În cazul în care persoana selectată este potrivită postulului vacant, atunci, întreaga companie are de câștigat, în mod sigur va evolua și împreună vă puteți bucura de rezultatele obținute.

Echipa BIA HR îți oferă servicii de Recrutare și Selectie, adaptate business-ului tău.

Surse pentru articolul „Recrutare si selectie: Care sunt diferentele dintre cele doua procese”:

https://keydifferences.com/difference-between-recruitment-and-selection.html; https://pitcs.in/difference-between-recruitment-and-selection/; https://www.stechies.com/difference-between-recruitment-selection/

Citește și:

Cum faci diferența în recrutare în 2022? Trenduri pe care merită să le urmezi