Newsletter legislativ 4 decembrie 2014

Cuprinde:
 
  • Ordonanta nr. 25/2014
 

Ordonanta nr. 25/2014  


Ordonanta nr. 25 din 26.08.2014, publicata in MO Partea I nr. 640 din 30.08.2014, privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, face urmatoarele precizari:

 

Comentariu: Prezenta ordonanta intra in vigoare la data de 28.11.2014 si aduce modificari OUG nr 56/2007 privind incadrarea strainilor, OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania si Legii nr. 157/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.

 
Printre modificarile aduse mentionam:
  • Se inlocuieste termenul „autorizatie de munca” cu termenul de „aviz de angajare sau detasare”
  • Obligativitatea angajatorului de a prezenta cazierul judiciar pentru pentru eliberarea avizului de angajare/detasare;
  • Studentii cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei pot fi angajati cu contracte de munca cu timp partial cu durata de maximum 4 ore/zi fara a fi necesar avizul de angajare.
  • Termenul de transmitere catre Inspectoratul Teritorial de Munca a comunicarii privind detasarea salariatilor este de cel mult 5 zile de la data inceperii activitatii, fata de cel tarziu prima zi de activitate cat era prevazut anterior. Amenda pentru nerespectarea acestei obligatii se reduce de la 3.000 – 6.000 lei la 1.000 – 2.000 lei.
  • In ceea ce priveste obtinerea vizelor de intrare pe teritoriul Romaniei, acestea trebuie solicitate cu cel mult 3 luni inainte de data preconizata a intrarii iar documentul de calatorie pe care se aplica viza trebuie sa nu aiba o vechime mai mare de 10 ani.
  • Se introduce termenul de „permis unic”, document de identitate eliberat strainului de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, care atesta atat dreptul de sedere cat si cel de munca al acestuia pe teritoriul Romaniei.

Se introduce posibilitatea ca in situatii deosebite, urgenţe, cererile de viza sa poata fi depuse si la alte oficii consulare decat cele din tara de domiciliu sau resedinta in care solicitantul are o sedere legala.