BIA HR sarbatoreste romaneste: De Sanziene am imbracat ia, palaria si braul traditional

Asa cum promiteam inca de luna trecuta, astazi, pe 24 de iunie, de Sanziene, echipa BIA HR a sarbatorit cum se cuvine Ziua Universala a iei romanesti. Membrii echipei noastre au imbracat straiele traditionale romanesti si au adunat flori pentru a marca aceasta sarbatoare.

Se spune ca Sanzienele, numite in popor si Dragaice, imbracau traditionala ie si coborau peste pamant pentru a aduce belsug si iubire. Potrivit datinilor romanesti, acestea sunt niste tinere frumoase, care ar trai in natura, mai exact in codri si pe campii, fiind de obicei ilustrare jucand in hora.

Conform traditiei, in noaptea de dinaintea zilei de 24 iunie, cand se celebreaza si nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, cerurile se dechid iar aceste zane cu puteri supranaturale vin printre oameni pentru a prevesti bunastarea. In aceeasi noapte de dinaintea acestei sarbatori a verii si a iubirii, fetele tinere trebuie sa confectioneze cunune de flori si sa si le puna sub perna pentru a-si visa ursitul.

Ziua de 24 iunie a devenit, incepand din 2013, si Ziua Universala a iei romanesti, o zi in care toti romanii iubitori de traditii sunt indemnati sa imbrace piese vestimentare sau accesorii traditionale si, cu precadere, o zi in care femeile sunt indemnate sa poarte ii, asa cum se spune ca purtau si Sanzienele.

La fel ca ziua in care s-a decis sarbatorirea ei, aceasta camasa traditionala romaneasca este incarcata de semnificatii. Se spune ca ia este o piesa vestimentara care protejeaza de spiritele malefice si aduce belsug, gratie spicului de grau care se gaseste adesea brodat pe ea.

Ia a fost purtata de femeile de pe intreg teritoriul romanesc si variaza ca model de la o zona a tarii la alta. Aceasta este confectionata dintr-un material deschis la culoare, de obicei alb, si indiferent ca este vorba despre bumbac, in de canepa sau borangic, este decorata cu broderii de nuante mai inchise in zona gatului si a manecilor, acolo unde este si incretita de multe ori cu un snur.

Decorarea iilor este o adevarata arta si presupune utilizarea de motive geometrice inspirate in mare parte din natura, cum ar fi florile, stelele sau spicele de grau. Fetele invatau in familie, de la mame sau de la bunici tehnica impodobirii camasilor traditionale.

Noi, cei de la BIA HR, apreciem traditiile si credem in importanta pastrarii lor, motiv pentru care am ales sa ne alaturam acestei initiative si sa celebram aceasta zi, dorindu-va totodata si belsugul pe care ea il prevesteste.

ECHIPA BIA HR

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.