Referintele despre fostii angajati: Ce ar trebui sa includa recomandarile

Intr-un articol anterior vorbeam despre verificarea trecutului profesional al unui candidat, iar acum a venit vremea sa abordam tema referintelor pe care o organizatie le da in legatura cu un fost angajat.

Atunci cand o persoana pleaca dintr-o organizatie, indiferent de motive, conducerea ei trebuie sa decida ce lucruri vor avea de spus despre aceasta, in cazul in care un potential angajator va suna pentru referinte. Daca fostul angajat a plecat in conditii bune din companie, daca si-a dat demisia si a parasit organizatia din proprie initiativa, lucrurile sunt simple. Pe o piata a muncii extrem de competitiva, o buna recomandare venita din partea unui fost angajator poate fi un ajutor de mare folos.

Ce informatii pot companiile sa ofere despre fostii angajati

Exista si companii care au o politica foarte stricta in ceea ce priveste referintele oferite altor angajatori cu privire la fosti angajati. Astfel, managerilor li se poate interzice sa dezvaluie mai mult decat informatii de baza, cum ar fi confirmarea faptului ca persoana respectiva chiar a lucrat acolo si detalii precum cele legate de perioada de timp in care acesta a fost angajat.

Asadar, in unele companii conducerea nu poate oferi detalii despre principalele responsabilitati ale unui fost angajat, despre felul in care acesta interactiona cu fostii colegi, daca venea tarziu la serviciu sau lipsea des. In cazul acesta, cea mai buna solutie ar fi redactarea unei scrisori de recomandare in avans, care sa ii fie furnizata angajatului in momentul in care acesta paraseste compania.

Persoana care ofera referinte despre un fost angajat trebuie sa fie una care sa il cunoasca suficient de bine, care sa fi lucrat indeaproape cu el, astfel incat sa poata da informatiile potrivite. Totodata, aceste informatii trebuie sa fie relevante pentru specificul jobului catre care fostul angajat vrea sa se indrepte, astfel incat viitorul angajator sa isi dea seama daca experienta anterioara a candidatului se potriveste cu postul scos la concurs.

Ce se intampla in cazul unui angajat concediat

Daca in cazul unui angajat care a plecat in conditii bune din companie oferirea de referinte este relativ simpla, lucrurile se complica atunci cand persoana pentru care se cere o recomandare este una care a fost concediata. Compania poate ajunge la un acord cu fostul angajat in ceea ce priveste furnizarea informatiilor privind motivul pentru care acesta a plecat din companie, in cazul in care un viitor angajator va cere referinte in acest sens.

In egala masura, un angajat care nu a plecat in conditii bune dintr-o companie trebuie sa fie constient de faptul ca s-ar putea sa nu primeasca referinte bune de la fostul angajator. Cand acest lucru se intampla, se poate ajunge chiar si la actionarea in instanta. Desigur, sunt cazuri rare, insa e bine ca astfel de situatii sa fie evitate.

Atunci cand este vorba despre o persoana care a fost concediata sau care a fost nevoita sa plece din organizatie din cauza unui comportament inadecvat, ar fi bine sa se ofere referinte cat mai putin complexe, iar fostul angajator sa se limiteze la a da detalii despre perioada lucrata, despre departament sau despre principalele sarcini avute la job.

Asadar, oferirea de referinte este importanta atat pentru fostul angajat, care se afla in cautarea de noi oportunitati profesionale, cat si pentru viitorul angajator, pentru care este relevant sa aiba o confirmare a experientei care se regaseste in CV.

ECHIPA BIA HR 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.