Pasii pe care trebuie sa ii urmam in procesul de recrutare

Modul in care se desfasoara procesul de recrutare are un impact major asupra felului in care vor arata echipele, asupra gradului de retentie al angajatilor si, de ce nu, asupra productivitatii lor. Astfel, daca detaliile privind noul post scos la concurs sunt bine punctate din start si daca nevoile angajatorului sunt evaluate corect, selectia va decurge ca la carte, iar viitorii angajati vor fi cei mai potriviti.

In primul rand, este necesar sa identificam posturile vacante, sa evaluam nevoile in materie de personal si sa ne dam seama in ce masura ar ajuta acoperirea lor la indeplinirea obiectivelor de business. Atunci cand se ajunge la concluzia ca este nevoie de infiintarea unui nou post, este important sa se stabileasca ce competente ar fi necesare intr-o echipa sau intr-un departament si care este impactul pe care ar trebui sa il aiba venirea unei noi persoane in echipa.

Stabilirea premiselor

Astfel, trebuie mai intai stabilit daca este vorba despre ocuparea unei pozitii care a ramas vacanta, ca urmare a plecarii din companie a unui angajat sau a promovarii acestuia pe un alt post, sau daca este vorba despre deschiderea unei noi pozitii, ca urmare a aparitiei unor noi activitati. Indiferent de care dintre cele doua situatii vorbim, este important ca departamentul de HR, impreuna cu liderul echipei si cu managerul sa discute despre o eventuala evaluare a atributiilor pe care le presupune acel post.

Dupa ce aceasta etapa a fost depasita, este esential sa fie conceputa fisa postului, descrierea jobului. Aceasta este utila si pentru realizarea intrebarilor ce vor fi adresate candidatilor la interviuri, pentru evaluarea si selectarea acestora. In plus, promovarea unei pozitii ce are o fisa a postului extrem de clar redactata sporeste sansele de a gasi candidati potriviti pentru ocuparea ei intr-un timp mult mai scurt decat un anunt standard, care sa includa doar o descriere sumara.

Obiectivele recrutarii

De asemenea, identificarea obiectivelor care se urmaresc prin ocuparea acestei pozitii este un al pas important in procesul de recrutare. Aceasta etapa trebuie sa includa si stabilirea tipului de contract pe care il va avea viitorul angajat. Astfel, daca printre obiectivele ocuparii acestei pozitii se numara inlocuirea temporara a unei persoane aflate in concediu de maternitate sau acoperirea unui volum mai mare de munca intr-un domeniu cu sezonalitate ridicata, contractul trebuie sa fie unul pe perioada determinata.

Toti acesti pasi trebuie sa fie urmati de dezvoltarea unui plan de promovare a pozitiei, alegerea canalelor prin intermediul carora se va face acest lucru, precum si data pana la care se pot depune candidaturi. Daca este cazul, se poate lua in calcul si folosirea unor metode alternative de cautare a candidatilor, cum ar fi identificarea acestora prin intermediul retelor de socializare si a retelelor profesionale. La final, trebuie stabilit un plan de desfasurare a interviurilor, termenul limita pana la care trebuie angajata o persoana pe pozitia respectiva si daca procesul de recrutare poate fi prelungit.

Sa nu uitam ca de buna desfasurare a proceselor de recrutare depinde intreaga organizatie. Aceasta are la baza oameni, functii, departamente si ierarhii, iar alegerea potrivita a persoanelor angajate sta la baza functionarii ei.

ECHIPA BIA HR
 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.