Impactul dezvoltarii tehnologiei si automatizarii asupra locurilor de munca

In zilele noastre, in contextul in care auzim tot mai des stiri despre inventarea unor roboti sau a masinilor care se conduc singure, apare tot mai des urmatoarea intrebare: “Va veni momentul in care angajatii nu vor mai fi indespensabili si vom putea inlocui forta de munca umana cu tehnologii avansate?”. Un raspuns concret pentru aceasta dilema nu avem. Nici macar studiile si statisticile in materie de resurse umane nu pot servi drept predictii clare in acest sens. Totusi, ideea ca robotii si calculatoarele ar putea sa inlocuiasca angajatii exista si merita adusa in dezbatere.

In realitate, ideea ca dezvoltarea tehnologica poate duce la o scadere a locurilor de munca nu este deloc noua, ci a fost vehiculata chiar in “Politica” lui Aristotel, care estima ca, daca masinariile vor ajunge sa fie suficient de avansate, este posibil sa nu mai fie nevoie de munca oamenilor. Mult mai tarziu, odata cu Revolutia industriala, aceasta teorie avea sa capete o insemnatate deosebita, astfel ca pe masura ce tehnologiile au avansat, piata muncii s-a schimbat considerabil. Asadar, unele indeletniciri au disparut, lasand loc aparitiei unor noi categorii profesionale.

Inovatia si disparitia anumitor meserii

Aceasta ingrijorare generala legata de faptul ca inovatia va duce la disparitia unor meserii si la scaderea numarului de locuri de munca a capatat un avant si mai mare in secolul XXI. Odata cu raspandirea Internetului si cu aparitia calculatoarelor si a dispozitivelor ultraperformante, anumite sarcini s-au automatizat, iar nevoia de personal uman a scazut, in anumite domenii, alimentand teama ca masinariile moderne vor ajunge sa inlocuiasca oamenii. In paralel, s-au nascut si au capatat amploare noi industrii, cele care produc si dezvolta noile tehnologii folosite in automatizarea muncii.

Noile tehnologii folosite la locul de munca pot include programe si software care sa faciliteze organizarea sarcinilor, baze de date online sau dispozitive electronice care sa creasca productivitatea si sa usureze comunicarea cu angajatii. De asemenea, anumite companii pot recurge la postarea de noutati interne pe un blog sau website de tip corporate, in vreme ce altele comunica publicului prin intermediul retelelor de socializare. Angajatii corporatiilor iau parte la videoconferinte, folosind programe de comunicare online, sau li se ofera dispozitive mobile pentru gestionarea calendarului, emailurilor si contactelor.

Beneficiile. Ceea ce masinariile nu vor putea niciodata inlocui

Desi in anumite medii de lucru poate fi privita cu reticenta, introducerea noilor tehnologii are, de cele mai multe ori, efecte pozitive. Lumea se afla in continua schimbare si, cel mai probabil, in timpul dedicat citirii acestui articol o noua tehnologie capata contur intr-un alt colt de lume, astfel ca organizatiile ar trebui sa tina pasul cu schimbarea, sa inteleaga beneficiile aderarii la nou si sa se bucure de ele. Exista si posibilitatea ca unii angajati sa nu priveasca cu ochi buni noile tehnologii. Pentru ca ei sa nu le perceapa ca pe o corvoada sau, mai rau, ca pe un factor care le pune jobul in pericol, este bine sa beneficieze de traininguri in care sa li se explice, printre altele, avantajele folosirii lor.

Asadar, daca e sa tragem o concluzie, putem spune ca ingrijorarea ca oamenii ar putea fi inlocuiti, pe viitor, de roboti sau calculatoare performante este doar partial justificata. Astfel, in vreme ce anumite meserii mor, se nasc noi tehnologii, precum si nevoia de oameni care se le dezvolte. Si, nu in ultimul rand, sa nu uitam de efectul de bumerang pe care aceste schimbari il genereaza: intr-o piata a muncii din ce in ce mai automatizata, abilitati pe care masinariile nu le vor putea niciodata inlocui, cum ar fi cele care tin de creativitate, de simtul artistic sau de comunicare, capata o tot mai mare apreciere.

ECHIPA BIA HR 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.