Candidatii care resping ofertele de angajare: Cum sa evitam un refuz

Aproape orice angajator sau recrutor trebuie sa se fi confruntat, la un moment dat in activitatea sa, cu respingerea unei oferte de angajare din partea unui candidat. Dupa ore si zile intregi de cautari, selectarea a zeci de CV-uri, urmata de contactarea unor candidati potriviti, stabilirea interviurilor si decizia finala, se ajunge la inaintarea ofertei de angajare candidatului care, de-a lungul procesului de recrutare, a dovedit ca are abilitatile necesare pentru ocuparea pozitiei deschise. Totusi, inaintarea ofertei nu este urmata intotdeauna si de acceptarea ei de catre candidat, mai ales in contextul in care piata muncii le ofera candidatilor cu potential posibilitatea de a alege.

Atunci cand oferta este respinsa ne punem, in mod inevitabil, urmatoarea intrebare: Ce a fost gresit, ce nu a mers cum trebuia? Studiile realizate de specialisti in ultimii ani au incercat sa scoata la iveala motivele care se afla in spatele respingerii ofertelor de catre candidati si ce se poate face pentru a evita acest lucru. Astfel, s-a dovedit ca majoritatea candidatilor care resping o oferta o fac pentru ca au primit, intre timp, alta mai buna. Printre motivele pentru care candidatii resping oferte de angajare se afla si beneficiile sau salarizarea sub asteptari, primirea unei contraoferte de la actualul angajator sau chiar locul in care potentialul angajator isi are sediul.

Ce putem face pentru a evita un raspuns negativ

In vreme ce motivele enumerate mai sus par a fi greu de evitat sau de influentat din prisma celui care recruteaza, trebuie sa luam in calcul si faptul ca in spatele unui raspuns negativ se poate afla chiar modul in care s-a desfasurat procesul de recrutare sau felul in care a fost facuta oferta. Atunci cand incercam sa cautam cauzele respingerilor trebuie sa analizam nu doar actiunile managerului, ci si pe cele ale recrutarii, precum si modul in care compania isi “vinde” jobul, cum se promoveaza ea ca angajator, cum isi promoveaza ea cultura si valorile. In loc sa accepte refuzurile ca pe ceva inevitabil sau normal, organizatia ar trebui sa analizeze aceste cazuri si sa le ia in serios, daca sunt numeroase.

Spre exemplu, angajatorul poate afla care sunt motivele care ii determina pe candidati sa le respinga ofertele prin intermediul unui sondaj, dupa incheierea procesului de recrutare. Astfel, dupa ce un candidat respinge oferta de angajare, optiunea sa poate fi sondata printr-un scurt chestionar, prin email sau telefon. Multi candidati si-ar dori sa primeasca aceste intrebari, sa aiba ocazia sa isi motiveze optiunea. La polul opus, o buna varianta ar fi ca angajatorul sa faca si un sondaj in randul candidatilor care le accepta ofertele si sa-i intrebe care a fost motivul principal pentru care au spus “da”, ce li s-a parut irelevant in procesul de recrutare si daca au existat lucruri care i-au facut sa tinda spre un refuz.

Comunicarea deschisa poate salva situatia

Dincolo de ceea ce am putea crede, orice persoana care se afla in cautarea unui loc de munca va lua in calcul si posibilitatea acceptarii unor alte oferte. Astfel, ar fi bine ca, in cadrul procesului de recrutare, candidatul sa fie intrebat daca mai este in discutii si cu alti angajatori, pentru a sti din start daca sunt sanse ca acesta sa refuze pentru o oferta mai atragatoare. De asemenea, candidatul poate fi intrebat daca i-a transmis actualului angajator intentia sa de a parasi compania si daca este sanse sa primeasca o contraoferta din partea acestuia, pentru a fi convins sa ramana. Primind raspunsuri la aceste intrebari, recrutorul va sti daca are sanse sa se califice ca o prima optiune pentru candidatul cu care discuta.

Atunci cand vine vorba despre asteptarile salariale, nu este suficient ca doar candidatul sa spuna care sunt acestea, ci este indicat si ca angajatorul sa il informeze daca ii poate oferi cat isi doreste. Spre exemplu, daca un candidat cere mai mult decat bugetul alocat pozitiei pentru care este recrutat, ar fi bine sa fie intrebat care este suma minima pentru care ar fi dispus sa accepte o noua oferta si sa i se expuna si celelalte beneficii pe care noul job i le-ar aduce. Nu in ultimul rand, trebuie sa nu uitam ca fiecare om care vrea sa isi schimbe jobul nu cauta doar un loc de munca, ci un viitor, fiind interesati, cel mai adesea, de posibilitatile de dezvoltare si nu doar de o suma.

ECHIPA BIA HR 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.