Aptitudinile pe care un bun lider ar trebui sa le aiba

Multe dintre articolele noastre fac referire la lideri, intrucat capacitatea acestora de a indruma echipele si de a face ca strategia de business sa fie una de succes trebuie sa aiba la baza o serie de aptitudini. O parte dintre calitatile de care acesta trebuie sa dea dovada sunt dobandite, fiind cultivate cu ajutorul experientei acumulate de-a lungul anilor, in vreme ce altele deriva din trasaturi de personalitate. Cu toate ca nu putem face referire la niste tipare bine definite in care liderii ar trebui sa se incadreze, exista niste lucruri esentiale, lucruri fara de care munca lor nu ar da roade, indiferent de context sau de domeniul de activitate.

Vorbim despre abilitati pe care orice organizatie ar trebui sa le aiba in vedere atunci cand isi alege liderii, intrucat nu orice angajat are potentialul de a ocupa o astfel de pozitie. Astfel, in vreme ce unii oameni se simt mai confortabil sa primeasca sarcini si sa faca lucruri sub indrumarea altora, altii doresc sa isi asume riscuri si responsabilitati, sa delege sau sa ia decizii importante. Un lider trebuie sa aiba capacitatea de a-i motiva pe ceilalti si sa fie un exemplu de urmat pentru cei din echipa, dar si sa ofere ajutor cand este nevoie. Astfel, echipa va reactiona in mod pozitiv, va arata implicare si motivatie, atragand rezultate bune.

Integritate, onestitate si ambitie

In acelasi timp, un lider trebuie sa dea dovada de integritate si onestitate, sa fie sinceri si sa se tina de cuvant, astfel incat sa castige increderea celor cu care lucreaza. Nicio persoana nu ar trebui sa faca lucruri care nu corespund valorilor in care crede, iar atunci cand exista situatii ce implica lucrurile imorale, ilegale sau lipsite de etica, cea mai buna decizie este refuzul. Liderii trebuie sa aiba in vedere doua aspecte importante: indeplinirea obiectivelor de business pe care organizatia le are, respectiv oamenii, angajatii cu ajutorul carora aceste lucruri vor fi realizate. Respectul fara de oameni si valori va atrage admiratia superiorilor, partenerilor si membrilor echipei.

De asemenea, un lider trebuie sa aiba o viziune de ansamblu asupra modului in care functioneaza un business, astfel incat sa inteleaga care este legatura dintre munca echipelor, productivitate si succesul intregii organizatii. In baza acestor lucruri, el trebuie sa fie capabil sa comunice care sunt asteptarile si sa seteze echipelor prioritati intr-un context mai amplu. Ambitia si increderea in reusita sunt alte doua lucruri fara de care este greu sa conturezi o strategie de succes. Totodata, liderii trebuie sa reuseasca mereu sa isi dea seama care le sunt limitele si sa evalueze adevaratul potential al echipei, astfel incat sa poate lua deciziile potrivite.

Puterea de a-i inspira pe ceilalti

Unul dintre lucrurile pe care orice lider ar trebui sa le aiba este legat de capacitatea de a construi legaturi bune cu oamenii din jur. Asta implica evitarea sau medierea conflictelor, o comunicare eficienta cu cei din jur si puterea de a-i ajuta pe ceilalti sa se dezvolte. In acelasi timp, un bun lider trebuie sa stie sa asculte opiniile celorlalti, fie ca este vorba despre superiori sau subalterni, si sa fie capabil sa le combata, atunci cand este cazul, cu argumente solide. Mai mult decat atat, acesta nu trebuie sa aiba mereu dreptate, ci sa fie deschis la opinii diferite, sa arate empatie si rabdare, mai ales atunci cand angajatii le marturisesc frustrarile cu care se confrunta.

Nu in ultimul rand, printre abilitatile unui lider de succes se afla si capacitatea de a se adapta, iar cand vorbim despre adaptare trebuie sa ne gandim atat la puterea de a interactiona cu oameni diferiti, cat si la capacitatea de a intelege cum functioneaza anumite industrii sau care sunt nevoile partenerilor de business. Avand in vedere faptul ca traim vremuri in continua schimbare, in care noile tehnologii devin o necesitate, capacitatea de a adapta un business la aceste lucruri trebuie sa devina unul dintre lucrurile pe care liderii trebuie sa le ia in considerare.

ECHIPA BIA HR
 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.