Ghidul candidatului de succes: Lucrurile care trebuie evitate inainte, dupa si in timpul unui interviu

Cele mai multe dintre articolele noastre includ sfaturi in materie de recrutare, pentru lideri, pentru angajatori sau pentru cei cei care activeaza in domeniul resurselor umane. Totusi, consideram ca este necesar sa ne adresam si candidatilor, deoarece ei sunt cei care dau sens muncii specialistilor in recrutare si cei fara de care acest domeniu nu ar functiona dupa cutumele actuale. Asadar, ne-am propus ca astazi sa aducem in discutie o serie de sfaturi pentru cei care se afla in cautarea unui job, chiar daca au participat sau nu la un numar mare de interviuri de angajare sau daca au mai avut sau nu un job pana in prezent.

Totul incepe de la CV si de la scrisoarea de intentie, avand in vedere ca acestea reprezinta primele informatii pe care recrutorul le primeste despre candidat. Spre exemplu, o scrisoare de intentie prea lunga si nerelevanta ori un CV plin de greseli de tehnoredactare sau de erori de ortografie ar putea sa-l descalifice din start pe cel care se afla in cautarea unui loc de munca. Recrutorul poate sa isi faca impresia ca persoana care a aplicat este neglijenta, neatenta sau ca nu este cu adevarat interesata de jobul respectiv sau de un loc de munca intr-un anumit domeniu, ca ar vrea doar sa isi incerce norocul, aplicand in graba pentru orice job.

Candidatii care aplica la orice job

Un alt tip de comportament prin care un candidat poate da de inteles ca nu este cu adevarat interesat de un loc de munca sau de un job intr-un domeniu specific este sa aplice la toate pozitiile unei agentii de recrutare sau unei companii. Mesajul transmis recrutorilor nu va fi acela ca persoana care a aplicat este flexibila. Dimpotriva, faptul ca a aplicat pentru un numar atat de mare de joburi diferite ca nivel de experienta si domeniu de activitate va fi perceput ca un semnal de „disperare”. Candidatul va lasa sa se inteleaga ca nu conteaza pentru ce pozitie ar putea fi chemat la un interviu si ca, cel mai probabil, nu este suficient de pregatit pentru majoritatea joburilor la care a aplicat.

O alta greseala care poate scoate un candidat din cursa pentru un job este faptul ca nu citeste cu atentie descrierea jobului pentru care aplica, omitand detalii esentiale despre acesta. Cerintele din fisa postului nu pot fi expuse integral inca din titlul anuntului, care contine, de obicei, denumirea pozitiei pentru care se aplica. Altele sunt lesne de inteles inca din titlu, cum ar fi faptul ca un anunt de angajare pentru un post de sofer se adreseaza candidatilor care au permis de conducere sau ca un post de traducator este destinat candidatilor care stiu limbi straine. Cu toate acestea, sunt destul de frecvente situatiile in care candidati care nu se califica pentru anumite joburi aplica pentru acestea.

Candidatii care vin nepregatiti

Printre greselile frecvente ale candidatilor care se prezinta la interviuri se numara si faptul ca acestia vin nepregatiti. Astfel, exista candidati care, chiar daca citesc anunturile joburilor pentru care aplica, pierd din vedere cerintele postului. Mai mult, exista si cazuri in care candidatii se prezinta la interviu fara a sti absolut nimic despre domeniul de activitate al companiei in care doresc sa lucreze, mai ales daca este vorba despre un angajator renumit. Recomandat ar fi ca acestia sa caute cateva informatii si despre ceea ce presupune jobul, in special atunci cand este vorba despre o pozitie de junior, pentru a demonstra ca exista macar o intelegere de baza a responsabilitatilor pe care le implica.

Printre elementele care pot descalifica o persoana aflata in cautarea unui loc de munca se numara o vestimentatie neadecvata, intarzierile sau neprezentarea la interviu. Multi recrutori se confrunta cu problema anularilor pe ultima suta de metri sau a interviurilor la care nu se mai tin, ca urmare a neprezentarii candidatilor. De asemenea, candidatii care nu sunt atenti la ceea ce recrutorul le vorbeste, fiind distrasi de alte lucruri in timpul interviului, cei care sunt distanti, absenti sau care nu isi privesc interlocutorul vor fi dezavantajati in momentul selectiei persoanelor care vor merge mai departe in procesul de recrutare.

Candidatii care accepta oferta, iar apoi se razgandesc

In cele din urma, daca toate lucrurile au decurs bine in cadrul procesului de recrutare si candidatul a fost acceptat, urmatorul pas este sa i se faca o oferta. Unul dintre cele mai nepotrivite lucruri este ca acesta sa accepte oferta, intr-o prima faza, dupa care sa se razgandeasca. Asta presupune foarte multe resurse pierdute pentru compania angajatoare, precum si pentru recrutor, deoarece asta inseamna ca trebuie sa ia toata munca de la capat. Asadar, asa cum cei care iau decizia selectarii unei persoane si cantaresc foarte bine lucrurile inainte de a lua o hotarare, la fel ar trebui sa faca si candidatii inainte de a comunica un „da” de care nu sunt siguri.

ECHIPA BIA HR

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.