Cum structuram un interviu de angajare pentru a atrage cei mai buni candidati

Recrutarea si selectia candidatilor pentru un job joaca un rol extrem de important in functionarea unei organizatii, deoarece de eficienta lor depinde bunul mers al acesteia. Unul dintre pasii decisivi in alegerea si atragerea de noi talente este interviul de angajare. Desi la prima vedere poate parea doar o simpla etapa care trebuie bifata in cadrul procesului de recrutare, in realitate un interviu il poate convinge pe cel mai bun dintre candidati sa se alature companiei, dar ii poate si indeparta pe anumiti candidati, daca nu se desfasoara cum trebuie.

In acelasi timp, daca recrutorul nu urmeaza o serie de pasi pentru structurarea interviului, cu scopul de a-i expune candidatului cele mai importante aspecte privind pozitia deschisa, se poate ajunge la situatii in care sunt angajate persoane nepotrivite pentru jobul respectiv. Astfel de cazuri presupun costuri destul de mari pentru compania angajatoare, tocmai de aceea recrutorii ar trebui sa isi structureze cu atentie interviurile pe care le conduc cu candidatii. Daca ei vor acorda o importanta sporita acestei etape, intregul proces de recrutare va fi eficientizat, iar rata de acceptare a ofertelor de angajare de catre candidati va creste.

Definirea profilului dorit si intampinarea candidatului

Structurarea procesului de intervievare a candidatilor presupune stabilirea unor pasi cu ajutorul carora atat candidatul, cat si angajatorul sa isi dea seama daca se potrivesc. In primul rand, recrutorul trebuie sa defineasca profilul candidatului cautat, pornind de la denumirea pozitiei si a departamentului si ajungand pana la obiectivele de business si contributia pe care viitorul angajat o va avea in companie. Odata ce aceste lucruri au fost definite, trebuie stabilit modul in care candidatii vor fi evaluati, pentru a vedea daca profilurile lor se potrivesc cu postul scos la concurs.

Odata agreate data, ora, locul si durata aproximativa a interviului, persoana care il va conduce trebuie sa urmeze cativa pasi. In primul rand, este de preferat ca discutia sa nu inceapa abrupt, ci cu cateva intrebari menite sa destinda candidatului si sa il faca sa se simta confortabil. Spre exemplu, candidatul poate fi intrebat daca i-a fost usor sa gaseasca sediul companiei, cum a fost traficul si daca doreste un pahar cu apa. Ulterior, ar fi bine ca acestuia sa i se ofere detalii despre cum va decurge interviul si sa i se precizeze ca poate adresa intrebari, daca anumite lucruri ii sunt neclare.

Atitudine prietenoasa si intrebari potrivite

Inainte de intalnire, persoana care conduce interviul trebuie sa studieze profilul candidatului si experienta acestuia, astfel incat sa stie la ce sa se raporteze atunci cand pune intrebari. Un alt lucru extrem de important este atitudinea transmisa, intrucat multi candidati anticipeaza ca atmosfera din companie este in acord cu modul in care se desfasoara interviul. Desigur, niciun candidat nu isi doreste sa vada in fata sa un recrutor crispat sau distant, de aceea este vital ca persoana care conduce interviul sa fie prietenoasa si sa puna intrebarile potrivite.

Si pentru ca tot am mentionat de intrebarile adresate candidatilor, trebuie sa amintim ca nu este recomandat sa fie abordate subiecte precum ar cele legate de rasa, etnie, orientare sexuala, starea civila, numarul de copii sau alte lucruri care tin de sfera personala si nu sunt relevante pentru competentele sale profesionale. De asemenea, recrutorii sau angajatii din cadrul echipelor de HR care conduc interviuri ar trebui sa ia notite in timpul acestora, in baza celor spuse de candidati si sa profite la maximum de timpul alocat pentru a incerca sa obtine cat mai multe informatii relevante despre acestia.

Nu in ultimul rand, trebuie sa precizam ca este importanta gasirea unui echilibru si ca persoana care conduce interviul nu trebuie sa vorbeasca extrem de mult, ci sa intervina mai degraba pentru a-l ghida pe candidat sa ofere raspunsurile necesare. Totodata, la final este bine sa i se mentioneze acestuia o data, fie si cu aproximatie, cand ar putea astepta un feedback legat de interviul care tocmai a luat sfarsit.

ECHIPA BIA HR