Newsletter legislativ – 17 noiembrie 2017

NEWSLETTER LEGISLATIV

Cuprinde:

Ordonanta de  urgenta nr. 79/2017

Ordonanta de urgenta nr. 79/2017

Ordonanta de urgenta nr. 79/2017, publicata in MO Partea I nr. 885 din 10.11.2017, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Prezenta ordonanta de urgenta aduce schimbari majore in domeniul fiscal prin reducerea numarului de contributii sociale obligatorii, modificarea cotelor acestora si transferul contributiilor sociale (contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate) de la angajator la angajat.

Astfel, contributiile sociale obligatorii reglementate prin noul Cod Fiscal sunt:

1. Contributia de asigurari sociale, datorata bugetului asigurarilor sociale de stat ( CAS) in cota de 25% va fi sarcina salariatului.
In cazul unor conditii deosebite de munca, angajatorul datoreaza o contributie de asigurari sociale de 4%, iar in cazul conditiilor speciale de munca aceasta va fi de 8%.
2. Contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate ( CASS ) in cota de 10% va fi sarcina salariatului;
3. Contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general (CAM) consolidat in cota de 2.25% va fi sarcina angajatorului (aceasta contributie inlocuieste contributiile anterioare ce vizau asigurarile pentru somaj, asigurarile pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru concedii si indemnizatii si fondul de garantare).


Cota de impozit pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru veniturile din activitati independente, salarii si asimilate salariilor, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii si din alte surse si se aplica venitului impozabil.

Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1950 lei inclusiv, astfel:
– pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;
– pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;
– pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;
– pentru contribuabilii care au trei persoane  in intretinere – 990 lei;
– pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1310 lei.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1951 si 3600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus, iar pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii peste 3600 lei nu se acorda deducere personala.

In cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, prevederile prezentei Ordonante de urgenta se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018.

Reamintim, distinct fata de cele de mai sus, faptul ca angajatorii au in continuare obligatiile enuntate de prevederile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile de mai sus, platesc lunar catre bugetul dde stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

In plus fata de cele expuse anterior, prezenta ordonanta de urgenta aduce modificari si completari si in ceea ce priveste impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor si TVA.