Ziua Universala a Iei, sarbatorita de echipa BIA HR

Echipa BIA HR celebreaza astazi, 24 iunie, Ziua Universala a Iei, prin vesminte traditionale si flori. Marcam Sanzienele si repretuim ia, camasa din panza cu broderii impresionante, cea mai importanta piesa a costumului popular.

Ziua Universala a Iei BIA HR 2018

Ia este bluza femeiasca, din panza alba de bumbac, in sau borangic, care se distinge prin motive si tehnici de decorare, in functie de regiune. Croiala simpla, aceeasi din cele mai vechi timpuri, alaturi de broderia deosebita, au conservat traditia, bunul gust si unicitatea.

Decorarea iilor este o adevarata arta si presupune utilizarea de motive geometrice inspirate in mare parte din natura, cum ar fi florile, stelele sau spicele de grau. Fetele invatau in familie, de la mame sau de la bunici tehnica impodobirii camasilor traditionale.

Ziua Universala a Iei BIA HR 24 iunie 2018

Reper identitar, ia este sarbatorita si purtata cu precadere in acesta zi, alaturi de alte piese vestimentare si accesorii traditionale.    

Ziua Universala a Iei BIA HR 2018 buchet SanzieneZiua Universala a Iei BIA HR 2018 buchet de flori

Noi, cei de la BIA HR, credem in importanta pastrarii traditiilor, a redescoperii lor si reinvestirii cu semnificatii. De aceea ne alaturam initativei de a marca Ziua Universala a Iei si de a transmite belsugul prevestit de Sanziene.

Te-ar mai putea interesa: