Legea internship-ului, in vigoare din 18 august 2018

Legea internship-ului 2018Legea 176/2018 privind internship-ul reglementeaza modalitatea prin care companiile pot avea interni care sa lucreze “in scopul dezvoltarii abilitatilor profesionale” si “pentru a le facilita tranzitia de la sistemul de educatie catre piata muncii”. Publicata in Monitorul Oficial numarul 626 din 19 Iulie 2018, legea intra in vigoare din 18 august.
Companiile si institutiile publice pot astfel sa incheie contracte de internship remunerate, cu tineri care au implinit 16 ani (sau 15, insa in acest caz este necesar acordul parintelui/tutorelui), activitatea unui intern fiind de cel mult 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive, nu mai mult de 40 de ore pe saptamana. In cazul internilor cu varsta sub 18 ani, similar cu prevederile Codului muncii cu privire la contractele de munca ale minorilor, programul de internship nu poate fi mai mult de 30 de ore pe saptamana, 6 ore pe zi.
In functie de numarul de salariati, persoana juridica (organizatia-gazda) poate incheia in mod simultan un numar limitat de contracte de internship, nu mai mare de 5% din totalul angajatilor, cu exceptia companiilor care au cel mult 20 de salariati, carora li se permite sa incheie simultan maximum doua contracte de internship.

Doar internship platit

Una dintre noutatile aduse de legea internshipului se refera la obligatia organizatiei-gazde de a plati fiecarui intern o indemnizatie de internship in cuantum de cel putin 50% din salariul minim brut pe tara, proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
Ca si contractul individual de munca, contractul de internship este incheiat obligatoriu in forma scrisa, obligatie ce revine organizatiei-gazda.
Totodata, perioada de internship este considerata, incepand cu 18 august a.c., vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate.
Activitatea internului se evalueaza la finalul perioadei de internship si organizatia-gazda elibereaza un certificat de internship prin care se atesta:
  • Perioada in care internul si-a desfasurat activitatea in baza contractului aferent;
  • Activitatile intreprinse;
  • Calificativul obtinut in urma evaluarii.

Angajarea internilor, recompensata de la buget

Organizatiile-gazda care, in termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, incheie contracte de munca cu internii, primesc la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima de promovare de 4.586 de lei pentru fiecare persoana astfel angajata. Conditia este ca sa se mentina raporturile de munca cu fostul intern, actual angajat, pentru o perioada de cel putin 24 de luni neintrerupte.

Registrul de Evidenta a Contractelor de Internship

Asa cum contractele de munca se inregistreaza in ReviSal, odata cu intrarea in vigoare a Legii Internship-ului se infiinteaza Registrul de Evidenta a Contractelor de Internship, administrat de Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, respectiv Agentia Municipiului Bucuresti. Organizatia-gazda are acces la acest registru pe baza de parola.
Registrul Electronic de Evidenta cuprinde:
  • elementele de identificare ale internului;
  • data inceperii programului de internship;
  • durata contractului;
  • cuantumul indemnizatiei pentru internship;
  • domeniul in care se desfasoara programul;
  • data incheierii contractului.

Stagiu versus internship

Legea, in analiza Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), ridica o serie de probleme, dupa cum se arata intr-un comunicat al Consiliului:
  • Nu este specificata limita de varsta pentru interni;
  • Nu este specificat un numar maxim de contracte de internship pe care o persoana le poate incheia;
  • Dispozitiile legii internship-ului se suprapun, in cazul absolventilor de invatamant superior, cu legea 335/2013 privind efectuarea stagiului. In contextul in care durata stagiului este de 6 luni, pentru angajatori nu este clar cand se incheie contracte de stagiu si cand de internship, ambele avand aceeasi finalitate.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.